Geschiedenis van magic truffels.

Geschiedenis

Het begin van de psychidelische paddenstoel en het gebruik hier van reikt ver terug in de geschiedenis. Tijdens opgravingen in Guatemala en Mexico zijn honderden beeldjes gevonden in de vorm van paddenstoelen welke duizenden jaren oud bleken te zijn. Men vermoedt dat de paddenstoel toen al geconsumeerd werd door de bevolking die daar leefde. Bekend is dat de indianen hallucinerende paddenstoelen gebruikten maar hielden dit geheim voor omstanders. In de oorspronkelijke taal van de Indianen heet deze paddenstoel ‘het vlees van de goden’ (Teonanácatl).
Ongeveer vijfhonderd jaar geleden werd Amerika ontdekt door Spaanse ontdekkingsreizigers. Binnen Indianenstammen was het gebruikelijk om planten en dieren als heilig te verklaren en te aanbidden doormiddel van het uitvoeren van rituelen.

De gelovige Spanjaarden die het vaste land van Amerika betraden waren niet erg gecharmeerd van deze ‘duivelse’ rituelen en bekeerde de Indianen tot het Katholieke geloof en de rituelen werden verboden. Ondanks dat de Spanjaarden het gebruik en de verering van de paddenstoel had verboden, bleven de Indianen ze gebruiken in het geniep. De paddenstoel werd ruim vierhonderd jaar doodgezwegen. Dit had als gevolg dat in de wetenschappelijke literatuur het bestaan van de paddenstoel voor lange tijd ontkend werd. Zo beweerde de Amerikaanse plantkundige Safford dat de Spaanse kroniekschrijvers zich destijds vergist hadden en de paddenstoel hadden verward met de Peyotecactus. De Amerikaanse plantkunde student Schultes wist dit verhaal te weerleggen.

Schultes was op de hoogte van de uitgebreide plantenkennis van de Indianen en dat diezelfde Indianen een cactus met een paddenstoel zouden verwarren leek hem onmogelijk. Het is Schultes in 1938 gelukt om een paddenstoel mee terug te nemen naar zijn universiteit en deze te identificeren. Daarop volgend publiceerde hij een artikel over heilige Mexicaanse paddenstoelen. Tijdens de uitbraak van de tweede wereldoorlog vertrok Schultes naar het Amazonegebied waar hij vervolgens twaalf jaar lang onderzoek deed en minstens driehonderd nieuwe planten ontdekt heeft.

De Mexicaanse paddenstoelencultus werd pas echt ontdekt in 1955 toen voor het eerst een blanke man deelgenoot mocht zijn aan een paddenstoelenritueel. Deze Amerikaan Gordon Wasson was de eerste persoon die twee soorten paddenstoelen kunstmatig kon kweken. Wasson schreef een rapport over de paddenstoel in het Amerikaanse tijdschrift Life. Het paddenstoelen geheim van de Mazteken kwam hiermee boven tafel. Later in de jaren ’60 vonden onder leiding van psycholoog Timothy Leary experimenten plaats waarbij mensen psilocybine toegediend kregen. Psilocybine is de werkzame stof in de magische paddenstoelen. Het middel wat Leary’s patiënten toegediend kregen bleek in staat religieuze ervaringen op te roepen. De psychologie faculteit van Harvard waar Leary werkzaam was maakten op den duur een einde aan deze experimenten. In 1963 werd een artikel gepubliceerd waaruit bleek dat  niet alleen de Mexicaanse paddenstoelen psilocybine bevatte maar ook het Puntige Kaalkopje. Deze paddenstoel komt vrijwel overal voor en dus ook in Nederland.

De eerste smartshop in Nederland opende haar deuren in 1993 en vanaf 1994 werden daar voor het eerst deze paddenstoelen verkocht ook wel paddo’s genoemd. Of dit wel mocht was lang de vraag aangezien in de opium wet staat dat psilocybine (de werkzame stof in paddo’s) verboden is. De hoge raad had echter bepaald dat de drug Khat in de vorm van verse bladeren verkocht mocht worden, ondanks dat deze bladeren ook stoffen bevatten die in de opium wet staan. Deze uitspraak bood een tijd lang de mogelijkheid om verse paddenstoelen te verkopen. Verse paddenstoelen vallen niet onder de opium wet en gedroogde paddenstoelen wel. Drogen wordt gezien als bewerken en dat is verboden. Naar aanleiding van een aantal  incidenten met paddo’s in 2007, voornamelijk bij buitenlandse toeristen, kwam de verkoop van paddo’s weer ter discussie te staan. De verkoop van verse paddo’s werden op 1 december 2008 verboden. De verkoop van Sclerotia ook wel magic truffels genoemd of tripknol is toen niet verboden. Sclerotia is plantkundig gezien geen paddenstoel en valt daarom niet onder de opium wet. Magic truffels en kweeksets voor paddo’s zijn legaal en mogen nog gewoon verkocht worden in de smartshop.