Wordt magische truffels eten de nieuwe manier om te stoppen met roken?

Published : 11-05-2018 09:54:36
Categories : Onderzoek psilocybine

Stoppen met roken psilocybine

U kent het wel. De goede voornemens. Voor veel mensen is dit een jaarlijks terug kerend fenomeen. Ik wil wel stoppen met roken. Maar het lukt mij niet. En waar ligt dit nu aan? Is het werkelijk te wijten aan te weinig zelfdiscipline? Een zwak karakter? Of wil je het niet erg genoeg? Allemaal begrippen die veel mensen bekend in de oren klinken. Wat maakt nu dat deze verslaving zo moeilijk te verslaan is. Een mens kent vele verslavingen maar roken blijkt toch een van de meest voorkomende en meest hardnekkige. Dat roken zowel lichamelijk als geestelijk verslavend is, plus sociaal geaccepteerd, blijkt een dodelijke combinatie te zijn. Jaarlijks sterven er meer mensen aan de gevolgen van kwalen voortvloeiend uit rookverslaving dan welk andere verslaving ook. Toch helpt deze wetenschap niet om mensen te overtuigen te stoppen met roken.

Stoppen met roken met behulp van psilocybine

Dus hoe gaan we deze hardnekkige verslaving verslaan? Volgens onderzoek gedaan aan de John Hopkins Universiteit wordt de kans om te slagen aanzienlijk verhoogt wanneer men gebruik maakt van psilocybine. Psilocybine is een hallucigene stof die voor komt in onder andere magische truffels en de in de volksmond bekendere versie de paddo's of magic mushrooms. 15 vrijwilligers die meerdere stoppogingen hadden ondernomen namen deel aan dit onderzoek en aan het eind van dit onderzoek was 80% succesvol gestopt. Dit percentage is aanzienlijk hoger dan de gemiddelde 30% slagingspercentages die behaald worden met andere stopmethodes, zeker als je in ogenschouw neemt dat de participanten al meerdere stopogingen en therapiën ondergaan hebben.

Therapeutische psilocybine trip

Dat de deelnemers aan het onderzoek zijn gestopt met roken is geen simpele biologische reactie op het gebruik van psilocybine. Het gebruik van psilocybine heeft namelijk geen rechtstreeks effect op nicotine. De reden waarom het werkt is omdat de deelnemers van dit onderzoek eerst voorbereid zijn in een therapeutische setting. Er word hun uitgelegd wat zij ongeveer kunnen verwachten en vervolgens wordt het de deelnemers zo aangenaam mogelijk gemaakt. Ze nemen plaats op een ligbank en krijgen rustgevende muziek aangeboden. Onder begeleiding van twee therapeuten gaan ze het gesprek aan over waarom zij eigenlijk roken. Tijdens de trip, onder invloed van de psilocybine, ontstaat de mogelijkheid voor de deelnemers om tot een diepe zelfreflectie te komen en inzicht te krijgen in waarom zij eigenlijk roken en motivatie ontwikkelen om hier mee op te houden.

Mouth full of cigarettes

Folow-up

Van de deelnemers die gestopt zijn wordt 6 maanden later gevraagd wat nu de doorslaggevende factor is geweest waarom zij geen behoefte meer hebben om te roken. Het antwoord wat het meest naar voren komt is dat zij dankzij de trip beter inzicht hebben gekregen in de langere termijn van hun eigen levenspad. Hierdoor kunnen zij makkelijker kortstondige behoeftes de baas zijn. Sommige deelnemers moesten tijdens de sessies lachen om hun eigen verslaving.

Nieuw perspectief

Deze basis veranderingen in persoonlijke oriëntatie zijn gewoonlijk extreem moeilijk te behalen in het dagelijks leven en tijdens traditionele therapie sessies. Het feit dat zo’n hoog aantal deelnemers het lukt om met een nieuw perspectief naar hun verslaving kunnen kijken, is voor het grootste gedeelte te danken aan de mystieke ervaring die de deelnemers hebben meegemaakt tijdens hun trip sessies. Alle deelnemers op twee na (87%) geven aan dat hun ervaring met psilocybine tot één van de meest significante gebeurtenissen uit hun leven behoort. Er kan bij dit onderzoek natuurlijk geen garantie gegeven worden dat iedere roker met deze methode kan stoppen. De cijfers liegen er echter niet om en schreeuwen om meer onderzoek.

Share this content