Psilocybine (magische truffels) als angstremmer en stemmingsverbeteraar?

Published : 14-05-2018 09:55:45
Categories : Onderzoek psilocybine

Groeptruffels

Uit een recente studie gedaan onder kankerpatiënten door Roland Griffiths en collega’s van de John Hopkins University School of Medicine is naar voren gekomen dat psilocybine (de werkzame stof in magische truffels) een angst en depressie remmende werking heeft. De patiënten (allemaal gediagnosticeerd met een levensbedreigende vorm van kanker) kregen allen een dosis psilocybine toegediend. De ene helft kreeg een lage dosis toegediend en de andere helft een hoge dosis. Na zes maand was de positieve invloed op de gemoedstoestand nog steeds merkbaar bij de patiënten die een hoge dosis kregen toegediend. De onderzoekers concluderen dat een enkele dosis psilocybine voldoende zou kunnen zijn om een langdurig positief effect op de gemoedstoestand van patiënten gediagnosticeerd met een levensbedreigende vorm van kanker.


Roland Griffiths had de stof psilocybine ook al onderzocht bij gezonde proefpersonen.  Aan deze studie namen achttien volwassenen mee met een gemiddelde leeftijd van 46 jaar. De participanten kregen vijf acht uur durende sessies met wisselende hoeveelheden psilocybine of een placebo toegediend. De sessie werden gehouden in een huiskamersetting die ingericht was met het doel om aantrekkelijk, kalm en comfortabel op de deelnemers over te komen. Terwijl zij onder de invloed van psilocybine waren luisterden zij klassieke muziek met een koptelefoon. Ze droegen een oogmasker en waren geïnstrueerd om hun aandacht naar binnen te keren. Elke deelnemer werd vergezeld door twee teamleden. Deze teamleden hadden ervaring met mensen onder invloed van psychedelische drugs en hadden een empathisch en behulpzaam karakter. Voor de sessies hebben de deelnemers de kans gekregen om het onderzoeksteam te leren kennen zodat ze zich veilig en vertrouwd voelden. Het experiment vond plaats in het ziekenhuis zodat mocht er een situatie ontstaan waarbij direct medische hulp nodig was deze ook aanwezig was, een dergelijke situatie heeft zich echter nooit voorgedaan.

truffel op bank

Veertien maanden na de sessies gaven 94% van de particpanten aan dat de deelname aan de sessies behoorde tot de top vijf van meest betekenisvolle ervaringen die zij hadden gehad. 39% gaf zelfs aan dat het de meest betekenisvolle ervaring was geweest die ze ooit hadden meegemaakt. Opvallend was dat de omgeving van de participanten ook aangaf een verschil te merken aan de deelnemers, ze werden omschreven als kalmer, vrolijker en vriendelijker. De deelnemers zelf gaven aan zichzelf en anderen beter te begrijpen en dat zij daardoor meer compassie voelden en meer geduld konden opbrengen.


Waarom deze stof voorheen niet zo goed onderzocht is, is terug te vinden in de jaren zeventig.  Als antwoord op de jaren 60 drugscultuur werd de stof als een klasse 1 drugs ingedeeld in Amerika waarmee medisch gebruik en onderzoek niet meer geoorloofd waren. Bekend onderzoeker van psychedelica uit die tijd dr. Timothy Leary werd aangehouden voor drugsbezit.  De laatste jaren verschuift de opinie waardoor onderzoek naar de stof weer nieuw leven in is geblazen. Uit verschillende onderzoeken komt het toedienen van micro dosissen als hoopvol alternatief uit de bus bij behandeling van verschillende vormen van angststoornissen.


Nu het onderzoek klimaat wat betreft de stof psilocybine aan het veranderen is wordt er een stuk meer onderzoek gedaan naar de stof en de verwachting is dat zich meer toepassingen gaan openbaren.  Tot slot willen wij nog aangeven dat wij als De Truffelstunter niet aangeven dat onze producten een medische toepassing hebben en dat wij op eigen houtje experimenteren afraden.

Share this content