Een praktische handleiding voor microdoseren met truffels deel 1: Drogen

Published : 16-05-2019 11:51:38
Categories : Microdoseren

In deze driedelige serie blogs genaamd 'Een praktische handleiding voor microdoseren met truffels' behandelen we onderwerpen waarmee je te maken krijgt als je bezig gaat met microdoseren. In dit eerste deel wordt een makkelijke manier van het drogen van truffels uitgelegd. Er zijn snellere methodes maar deze methode is verreweg het gemakkelijkst. Natuurlijk kan je ook vers microdoseren maar microdoseren met capsules is uiteindelijk een stuk goedkoper en makkelijker!

Een voorbeeld van gedroogde magische truffels.

Disclaimer

Dit stuk heeft niet de intentie om mensen aan te zetten tot illegale activiteiten en we raden lezers aan om zich zelf verder te verdiepen in de wet- en regelgeving rondom dit onderwerp. De verkoop van verse magische truffels is in Nederland legaal maar dat geldt niet voor de verkoop van gedroogde truffels. Het drogen van truffels is de wetgeving onduidelijk over. Psilocybine (de werkzame stof in magische truffels) staat op  Opium Lijst I en mag daarom niet uit de truffel worden gehaald. Voor eigen gebruik drogen voor bijvoorbeeld microdoseren is de Nederlandse wetgeving ook onduidelijk. 

Voordelen van het drogen van magische truffels

Het drogen van magische truffels zorgt er voor dat je ze wel 2 tot 3 jaar kunt bewaren en soms zelfs langer. De truffels verliezen door het drogen al hun vocht waardoor ze niet bederven mits ze op een goede manier bewaard worden. Voor microdoseren kan het drogen van truffels best handig zijn. Je kunt ze na het drogen vermalen, vervolgens in capsules stoppen en zo op een gecontroleerde manier de door jou gekozen dosis microdosering nemen. Houdt er wel rekening mee dat het poeder geconcentreerd is. Een verse truffel bestaat ongeveer voor twee derde uit vocht. Een verse dosering van 1 gram is dus vergelijkbaar met een droge dosering van 0,33 gram).

Benodigdheden

Om je magische truffels te drogen heb je maar een paar dingen nodig, namelijk magische truffels (wij vinden dat Galindoi, Hollands Hoop of andere magische truffels gebaseerd op de Galindoi truffel zich het beste lenen voor microdoseren), een bord, keukenpapier of wc papier en een mes. 

Benodigdheden voor het drogen van magische truffels

Benodigdheden voor het drogen van magische truffels.

Het drogen

Om je truffels te kunnen drogen haal je ze eerst uit de verpakking. Vervolgens snij je met een mes de truffels in kleine stukjes ongeveer ten grootte van een maiskorrel. Magische truffels worden tijdens het drogen nogal hard en zijn als ze te groot zijn moeilijker te vermalen. Pak nu het bord en bedek deze met een laag wc papier of keukenpapier. Wanneer alle truffels in ongeveer de zelfde grootte gesneden zijn kun je ze verdelen op het bord.

Een voorbeeld van verse magische truffels verspreid op een bord

Een voorbeeld van gesneden verse magische truffels verdeeld op een bord met wc papier.

Zorg er voor dat je de truffels niet tegen elkaar aan legt maar geef ze ongeveer een centimeter ruimte zoals in de bovenstaande afbeelding te zien is. Op deze manier wordt het vocht tussen de truffels makkelijker afgevoerd. Wanneer de truffels verdeeld zijn dek je ze af met een vel keukenrol of met wc papier zoals hier onder te zien is in de afbeelding.

Een voorbeeld van magische truffels afgedekt met wc papier

Een voorbeeld van magische truffels afgedekt met wc papier.

Laat de truffels drogen op een donkere en droge plek. Direct daglicht breekt de werkende stof in magische truffels af en hier door verliezen ze hun sterkte. Wij raden voor het drogen van truffels een temperatuur tussen de 15 en 40 graden aan.
Magische truffels veranderen door het drogen van formaat en kleur. De truffels worden kleiner door het vochtverlies en ze worden donker van kleur. Het kan voorkomen dat de truffels aan de buitenkant een witte waas gaan vertonen. Dit is niet schadelijk voor jou of voor de truffels. De truffel is een 'levend' product en wanneer het CO2 gehalte stijgt stoot de truffel gassen uit en gaat hier door nieuwe mycelium vormen (eigen schimmel). De truffels zijn droog als ze keihard zijn, de duur hangt af van de omstandigheden maar ga uit van een week of twee.

Verwerken gedroogde truffels

Nu is het tijd om de truffels fijn te vermalen tot poeder, dit zou met een vijzel kunnen maar dit is een te arbeidsintensief werkje. Met een elektrisch koffiemolentje gaat dit een stuk makkelijker. Let er wel op dat het koffiemolentje van goede kwaliteit is want de truffels zijn nu zo hard als kiezelstenen en de bladen kunnen erop breken! Doe de gedroogde truffels in het koffiemolentje en maal net zo lang tot het allemaal poeder is. Eventueel kan hierbij een mondkapje gedragen worden want het gedroogde truffelpoeder kan stuiven. Stop het poeder in een afgesloten zakje en bewaar op een koele donkere plek (bv de koelkast).

klik hier om het tweede deel te lezen van Een praktische handleiding voor microdoseren met truffels deel 2: Capsules maken.

Share this content