Een praktische handleiding voor microdoseren met truffels deel 2: Capsules maken

Published : 29-05-2019 08:49:55
Categories : Microdoseren

In deze driedelige serie blogs genaamd: 'Een praktische handleiding voor microdoseren met truffels' behandelen we onderwerpen waarmee je te maken krijgt als je bezig gaat met microdoseren. In dit tweede deel wordt een makkelijke manier van het vullen van capsules uitgelegd. Natuurlijk kan je ook vers microdoseren maar microdoseren met capsules is uiteindelijk een stuk goedkoper en makkelijker!

Een voorbeeld van gedroogde magische truffels verwerkt in capsules.

Een voorbeeld van capsules gevuld met gedroogde magische truffels.

Disclaimer

Dit stuk heeft niet de intentie om mensen aan te zetten tot illegale activiteiten en we raden lezers aan om zich zelf verder te verdiepen in de wet- en regelgeving rondom dit onderwerp. De verkoop van verse magische truffels is in Nederland legaal maar dat geldt niet voor de verkoop van gedroogde truffels. Het drogen van truffels is de wetgeving onduidelijk over. Psilocybine (de werkzame stof in magische truffels) staat op  Opium Lijst I en mag daarom niet uit de truffel worden gehaald. Voor eigen gebruik drogen voor bijvoorbeeld microdoseren is de Nederlandse wetgeving ook onduidelijk. 

Voordelen van capsules

Een voordeel van gedroogde magische truffels in capsules verwerken is dat je zo op een gecontroleerde manier de door jou gekozen dosis microdosering kan nemen zonder dat je steeds je magische truffels af hoeft te wegen. Gedroogde magische truffels kun je wel 2 tot 3 jaar bewaren en soms zelfs langer. Door in een keer een grotere hoeveelheid magische truffels te drogen en te verwerken in capsules kun je een tijd vooruit met microdoseren. Houdt er wel rekening mee dat gedroogde magische truffels geconcentreerd zijn. Een verse truffel bestaat ongeveer voor twee derde uit vocht. Een verse dosering van 1 gram is dus vergelijkbaar met een droge dosering van ongeveer 0,33 gram.

Benodigdheden

Om je gedroogde magische truffels in capsules te stoppen heb je een paar dingen nodig: gedroogde magische truffels (wij vinden dat Galindoi, Hollands Hoop of andere magische truffels gebaseerd op de Galindoi truffel zich het beste lenen voor microdoseren), een elektrisch koffiemolentje van redelijke kwaliteit, een capsule maker/machine, lege capsules in maat 1 (ook in vegetarische variant verkrijgbaar), een zeef, twee kommen, een lepel en eventueel een mondmasker.

Voorbeeld benodigdheden voor het maken van capsules van gedroogde magische truffels.

Benodigdheden voor het vermalen van gedroogde magische truffels.

Gedroogde truffels vermalen

Je kunt er voor kiezen mondbescherming te dragen voor dat je truffels gaat malen. He dragen van een masker hoeft niet perse maar er kan wat verstuiving ontstaan waardoor je ongemerkt toch aardig wat truffel poeder in kan ademen.

Schep ongeveer 3 theelepels gedroogde magische truffels in het bakje van de elektrische koffie molen, liever te weinig dan te veel. Met te veel truffels kan de koffie molen oververhit raken of kan er makkelijker een mesje afbreken. Om de truffels te vermalen houd je de knop ongeveer vijf tellen ingedrukt en dit herhaal je vier keer (soms is vaker nodig). Leg de zeef op de kom en maak nu voorzichtig de deksel van de koffie molen open. Strooi de inhoud nu in de zeef zoals te zien is in de afbeelding hier onder en haal de restjes poeder uit de koffiemolen.

Voorbeeld zeven van gedroogde magische truffels

Een voorbeeld van gemalen truffels.

Neem nu de zeef in een hand en tik met je andere hand voorzichtig tegen de zijkant van de zeef. Het fijne truffel poeder gaat door de zeef in de kom en het gruis blijft achter in de zeef. Het gruis stop je vervolgens weer in de koffie molen en zo herhaal je dit proces tot dat alle truffels zijn vermalen tot een zachte meelachtige structuur.

Een voorbeeld van gezeefde magische truffels

Een voorbeeld van gezeefde magische truffels.

Gedroogde truffels in capsules verwerken

Wanneer de magische truffels tot poeder zijn vermalen kun je lege capsules gaan vullen. Een makkelijke manier om capsules te vullen is met een capsule machine. Zo'n machine kun je voor niet al te veel geld makkelijk online vinden. 

Voorbeeld benodigdheden capsuleren magische truffels

Benodigdheden voor het vullen van lege capsules.

Lees voor je met een capsule machine gaat werken altijd even de bijgesloten handleiding door zodat je precies weet in welke helft van de machine je welke helft van de capsule stopt. De ene helft van de capsule is wat langer (hier gaat het poeder in) en de andere helft is korter (dit is de dop van de capsule). Wanneer je in alle gaatjes van de machine een halve capsule hebt gestopt kun je het gedroogde truffel poeder toevoegen zoals hier onder te zien is op afbeelding.

Voorbeeld van het vullen van capsules met poeder van magische truffels.

Verdeel het poeder over de lege capsules en strijk met een spateltje het overtollige poeder weg uit de capsule machine. Vaak wordt er standaard een spatel bij je capsule machine geleverd zoals het groene plastic kaartje hier onder te zien in de afbeelding. 

Een voorbeeld van afgestreken gevulde capsules.

Nu de capsules allemaal vol zitten met poeder kun je het andere onderdeel van de capsule machine boven op het gedeelte met de gevulde capsules plaatsen en druk je stevig naar beneden. 

Close up van gevulde afgestreken capsules.

Haal de twee helften nu voorzichtig van elkaar. Als alles goed is gegaan ziet het er uit zoals in de afbeelding hier onder. 


Voorbeeld gevulde capsules.

Haal de capsules nu uit de machine en neem elke capsule even tussen je duim en wijsvinger om te voelen of de capsules goed dicht zitten. Zet een klein beetje kracht, als er geen beweging zit in de twee helften van de capsule zit hij goed dicht en anders druk je de twee helften aan tot de capsule dicht zit. Als het goed is gegaan zien je capsules er uit zoals te zien is in de afbeelding hier onder.

Voorbeeld van capsules gevuld met gedroogde magische truffels.

klik hier om het eerste deel te lezen van Een praktische handleiding voor microdoseren met truffels deel 1: Drogen.

                    

Share this content